Armonii de toamnă
Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice se află și în acest an în atenția ONU care a ales ca temă pentru celebrarea acestei zile la 1 Octombrie „O călătorie spre egalitate”.
În acord cu țintele globale, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice promovează drepturile persoanelor de vârsta a treia prin încurajarea acestora de a participa activ la viața economică, politică, socială și culturală, dar și promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, prin incluziune socială, fără discriminări.
Sărbătoarea vârstnicilor la 1 Octombrie a fost legiferată în 1982 la Adunarea Generală a ONU. Mesajul era: fără marginalizare, fără abuzuri, fără lipsuri și sărăcie.
CARP Sighetu Marmației promovează grija pentru nevoile economice, sociale și culturale ale celor aproape 10.000 de membri ai săi stabilindu-și obiective prioritare pentru consolidarea economico-financiară a Asociației noastre. Se are în vedere impulsionarea activităților de întrajutorare prin acordarea operativă a ajutoarelor rambursabile și ajutoare nerambursabile respectând legislația financiară în vigoare. Aceste ajutoare vin în sprijinul persoanelor care au nevoie de tratamente medicale costisitoare, recuperări medicale în centre speciale sau a celor afectați de dezastre sau calamități naturale. Numai în primele opt luni ale acestui an au fost acordate membrilor noștri un număr mare de ajutoare nerambursabile: 1280 – în valoare de 75.540 lei, 288 de ajutoare de tratament în valoare de 31.200 lei și 267 ajutoare de deces în valoare de 270.810 lei.
Alte obiective prioritare ale CARP Sighetu Marmației sunt consolidarea activității financiar-economice, perfecționarea și securizarea activităților de creditare, creșterea numărului de membri, protecția socială a pensionarilor din Asociația noastră, asigurarea unui parteneriat loial între CARP și pensionari precum și între CARP și primăriile unde avem puncte de lucru, primării cu care în 2019, cu ocazia întâlnirii membrilor Consiliului Director cu primarii acestor localități s-au stabilit acorduri și principiu și s-a promovat activitatea Asociației, politica noastră social-economică și obiectivele care se vor regăsi în viitoarele proiecte și programe.
Venim în întâmpinarea solicitărilor, nevoilor și așteptărilor membrilor noștri promovând grija pentru cei aflați în dificultate și activități de întrajutorare. Beethoven spunea: „Un om nu are dreptul să-l privească pe un altul de sus decât atunci când trebuie să se aplece pentru a-l ajuta să se ridice.” Aceasta este și menirea și misiunea noastră. Să întindem o mână de ajutor celor care trebuie să se ridice. Anual, din excedent, se acordă dobândă la fondul social al tuturor membrilor noștri, în funcție de realizările financiare ale anului în curs. Astfel se majorează fondul propriu al fiecărui membru. Tot la fondul social se cumulează recalcularea dobânzii ce se restituie împrumutaților dacă se restituie anticipat o parte din împrumutul contractat.
Se urmărește ca prin toată paleta de activități să promovăm îmbătrânirea activă, să contribuim la cultivarea respectului și a prețuirii semenilor noștri pensionari.
Prin întreaga noastră activitate ne străduim ca membrii noștri să aibă o viață decentă, siguranță, respect, suport material și moral, să li se recunoască în comunitate valoarea umană.
Activitatea de astăzi pe care am gândit-o ca o modalitate de a valoriza tradițiile locale urmează unei alte activități desfășurate de curând, în 20-21 august a.c. și anume excursia-pelerinaj la obiective culturale și religioase din zona Gura Humorului.
Întreaga noastră activitate este susținută de o bună colaborare dintre membrii Consiliului Director, ai Comisiei de Cenzori, a personalului din compartimentele Contabilitate și Secretariat și a personalului operativ, tehnic și de întreținere. Cu toții suntem o echipă care are ca temelie profesionalismul, etica morală și consensul.
Vă dorim d-voastră, celor prezenți, dar și celor care nu ne-au putut onora cu prezența multă sănătate, putere de muncă și succese în activitate. Domnului Președinte ec. Haidu Valentin care a avut inițiativa acestui frumos eveniment îi mulțumim și îi dorim să rămânem o echipă care luptă pentru o bătrânețe liniștită, respectabilă, fără discriminări. Ca de fiecare dată, istoria este scrisă de învingători. Și noi dorim să scriem istoria Asociației noastre, să fim învingători, chiar dacă viitorul postpandemie e încă incert.
La mulți ani dragi seniori, să nu ne lăsăm copleșiți de nesiguranța, neliniștea și pericolul creat de virusul ucigaș, să ștergem din calendar și din inimile noastre anul 2020 și să devenim un zid de supraviețuitori care luptă pentru siguranța vârstnicilor și să înfruntăm Bătrânețea.
Du-te Bătrânețe
de A. Toma
Cât mai există frumusețe,
Iar sufletul e încă tânăr,
Nu vreau s-aud de bătrânețe
Chiar dacă mi-a bătut pe umăr.
De-o fi să vină, ca o hoață,
Fără ca eu să o aștept,
O rog să stea mai la distanță
Cât inima îmi bate-n piept.
Cât dragoste încă există,
Iar cei din jur se mai iubesc,
Nu voi avea o clipă tristă!
Nu vreau, nu vreau să-mbătrânesc!
Nu-mi este dragă Bătrânețea,
Nu vreau să știu nimic de ea!
Prietenă e cu Boala și Tristețea,
Și-mi pare că e cea mai grea.
Cât mai există frumusețe,
Iar sufletul e încă tânăr,
Nu vreau s-aud de bătrânețe
Chiar dacă mi-a bătut pe umăr.
– ec. Haidu Valentin – președinte
– prof. Lumei Florica – consilier