Uncategorized

Felicitare 1 Octombrie – Ziua internaţională a persoanelor vârstnice

 

1 Octombrie – Ziua Internațională a

Persoanelor Vârstnice

 

 

În miez de toamnă, în prima zi a lui Brumar, la 1 Octombrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Devenită de 40 de ani o frumoasă tradiție, această sărbătoare a seniorilor se află sub semnul respectului și a recunoștinței din partea celor care prețuiesc experiența de viață a bătrânilor și o consideră un tezaur de învățături, un izvor de povețe înțelepte, un îndreptar spre adevărurile vieții. Bătrânii sunt monumente de chibzuință, toleranță, demnitate, înțelepciune, răbdare și respect pentru valorile societății.

Sărbătoarea vârstnicilor la 1 Octombrie a fost legiferată în 1982 la Adunarea Generală a ONU. Mesajul era: fără marginalizare, fără abuzuri, fără lipsuri și sărăcie.

În acord cu țintele globale, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice promovează drepturile persoanelor de vârsta a treia prin încurajarea acestora de a participa activ la viața economică, politică, socială și culturală, dar și promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, prin incluziune socială, fără discriminări.

Bătrânețea, spun specialiștii, este doar o etapă a vieții care începe după 65 de ani. Fiecare percepe această etapă în felul lui: mulți seniori sunt activi, sănătoși, plini de viață. Vârsta nu înseamnă cât de bătrân ești, ci cât de bătrân te simți. Vârsta trebuie să fie un motiv de mândrie, un tezaur de aminitiri, bucurii sau încercări care clădesc experiența de viață și lumea de vise și idealuri a fiecăruia dintre noi. E minunat când sufletul rămâne tânăr. Chiar dacă ne cam lasă vederea, acum vedem mai bine cum stau lucrurile și uneori e dureros. Bătrânii sunt aurul alb al națiunii, o forță de peste cinci milioane de pensionari, iar un milion și jumătate suntem membrii CARP-urilor afiliate la Federația Națională ”Omenia”. Pentru toți aceștia, Federația Națională derulează proiecte care promovează Îmbătrânirea Activă și Solidaritatea între Generații.

CARP Sighetu Marmației promovează grija pentru nevoile economice, sociale și culturale ale celor aproape 10.000 de membri ai săi stabilindu-și obiective prioritare pentru consolidarea economico-financiară a Asociației noastre. Se are în vedere impulsionarea activităților de întrajutorare prin acordarea operativă a ajutoarelor rambursabile și ajutoare nerambursabile respectând legislația financiară în vigoare. Aceste ajutoare vin în sprijinul persoanelor care au nevoie de tratamente medicale costisitoare, recuperări medicale în centre speciale sau a celor afectați de dezastre sau calamități naturale. Numai în primele 6 luni ale acestui an au fost acordate membrilor noștri un număr mare  de ajutoare nerambursabile ASN: 1676 – în valoare de 102.540 lei, 144 de ajutoare de tratament în valoare de 21.600 lei, 187 ajutoare de deces în valoare de 204.180 lei și 33 ajutoare excepționale în valoare de 9750 lei.

Venim în întâmpinarea solicitărilor, nevoilor și așteptărilor membrilor noștri promovând grija pentru cei aflați în dificultate și activități de întrajutorare. Beethoven spunea: „Un om nu are dreptul să-l privească pe un altul de sus decât atunci când trebuie să se aplece pentru a-l ajuta să se ridice.” Aceasta este și menirea și misiunea noastră. Să întindem o mână de ajutor celor care trebuie să se ridice. Anual, din excedent, se acordă dobândă la fondul social al tuturor membrilor noștri, în funcție de realizările financiare ale anului în curs. Astfel se majorează fondul propriu al fiecărui membru. Tot la fondul social se cumulează recalcularea dobânzii ce se restituie împrumutaților dacă se restituie anticipat o parte din împrumutul contractat.

Perioada aceasta de grea încercare din cauza pandemiei cauzată de virusul ucigaș a produs schimbări majore în stilul nostru de viață, avem numeroase restricții sociale de respectat, ni se impune o nouă gândire, multe precauții pentru a ne proteja sănătatea și, mai ales, să acceptăm noua stare de normalitate. Izolarea socială este forate tristă pentru bătrâni, pentru cei nevoiași, pentru cei abandonați de familie sau pentru cei instituționalizați. Spre aceste categorii este necesar ca societatea să-și îndrepte mai mult atenția.

Asociația CARP Sighetu Marmației în cei peste 60 de ani de existență a demonstrat respect pentru membrii săi, altruism, dăruire, înțelegere, devotament și omenie. Reușita oricărei activități umane trebuie să aibă la bază grija pentru oameni.

La mulți ani, dragi seniori, să nu ne lăsăm copleșiți de nesiguranța zilei de mâine, de neliniștea adusă de plata facturilor astronomice, de pericolul războiului care prăbușește viața economică a țării.

Să înfruntăm aceste probleme. Să ne preocupe sănătatea noastră și supraviețuirea în limitele decenței. Să alungăm tristețea din viața noastră, să fim recunoscători că Bunul Dumnezeu ne mai dă o șansă să spunem celor de lângă noi „La mulți ani cu sănătate și să avem parte de vremuri mai bune!”

 

Du-te Bătrânețe

de A. Toma

 

Cât mai există frumusețe,

Iar sufletul e încă tânăr,

Nu vreau s-aud de bătrânețe

Chiar dacă mi-a bătut pe umăr.

 

De-o fi să vină, ca o hoață,

Fără ca eu să o aștept,

O rog să stea mai la distanță

Cât inima îmi bate-n piept.

 

Cât dragoste încă există,

Iar cei din jur se mai iubesc,

Nu voi avea o clipă tristă!

Nu vreau, nu vreau să-mbătrânesc!

 

Nu-mi este dragă Bătrânețea,

Nu vreau să știu nimic de ea!

Prietenă e cu Boala și Tristețea,

Și-mi pare că e cea mai grea.

 

Cât mai există frumusețe,

Iar sufletul e încă tânăr,

Nu vreau s-aud de bătrânețe

Chiar dacă mi-a bătut pe umăr.

 

Consiliul Director și Comisia de Cenzori

 ec. Haidu Valentin – președinte CARP

 

a consemnat

prof. Lumei Florica – consilier

 

1 Octombrie 2022