Uncategorized

Gânduri pentru 1 Octombrie 2020, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Gânduri pentru 1 Octombrie, Ziua Internațională a

Persoanelor Vârstnice

În miez de toamnă, în prima zi a lui Brumar, la 1 Octombrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Devenită de 30 de ani o frumoasă tradiție, această sărbătoare a seniorilor se află sub semnul respectului și a recunoștinței din partea celor care prețuiesc experiența de viață a bătrânilor și o consideră un tezaur de învățături, un izvor de povețe înțelepte, un îndreptar spre adevărurile vieții. Bătrânii sunt monumente de chibzuință, toleranță, demnitate, înțelepciune, răbdare și respect pentru valorile societății.

Bătrânețea, spun specialiștii, este doar o etapă a vieții care începe după 65 de ani. Fiecare percepe această etapă în felul lui: mulți seniori sunt activi, sănătoși, plini de viață.Vârsta nu înseamnă cât de bătrân ești, ci cât de bătrân te simți. Vârsta trebuie să fie un motiv de mândrie, un tezaur de aminitiri, bucurii sau încercări care clădesc experiența de viață și lumea de vise și idealuri a fiecăruia dintre noi. E minunat când sufletul rămâne tânăr. Chiar dacă ne cam lasă vederea, acum vedem mai bine cum stau lucrurile și uneori e dureros. Bătrânii sunt aurul alb al națiunii, o forță de peste cinci milioane de pensionari, iar un milion și jumătate suntem membrii CARP-urilor afiliate la Federația Națională ”Omenia”.Pentru toți aceștia, Federația Națională derulează proiecte care promovează Îmbătrânirea Activă și Solidaritatea între Generații.

În acest an, ca și în cei ce-au trecut, Federația ne urează sănătate, fericire, zile senine, liniște și clipe frumoase alături de cei dragi cu ocazia zilei de 1 Octombrie. Asociația noastră are un program complex care susține implicarea vârstnicilor în activități sociale, economice, cultural-turistice și educative. Dar obiectivul principal este acela de sprijinire, sub diferite forme de protecție socială, a persoanelor aflate la limita subzistenței.

Perioada aceasta de grea încercare din cauza pandemiei cauzată de COVID 19 a produs schimbări majore în stilul nostru de viață, avem numeroase restricții sociale de respectat, ni se impune o nouă gândire, multe precauții pentru a ne proteja sănătatea și, mai ales, să acceptăm noua stare de normalitate. Izolarea socială este foarte tristă pentru bătrâni, pentru cei nevoiași, pentru cei abandonați de familie sau pentru cei instituționalizați. Spre aceste categorii este necesar ca societatea să-și îndrepte mai mult atenția.

Asociația CARP Sighetu Marmației a aniversat în acest an 60 de ani de existență. În acești ani a demonstrat respect pentru cei aproape 10.000 de membri ai săi, altruism, dăruire, înțelegere, devotament și omenie. Reușita oricărei activități umane trebuie să aibă la bază grija pentru oameni. Conducerea CARP promovează activități, respectiv acordă ajutoare nerambursabile și asigură facilități pentru ca membrii noștri să acceseze mai ușor creditele. Membrii noștri sunt sprijiniți spre a traversa această perioadă deosebit de dificilă.

Acum, la ceas aniversar, trebuie să facem din sărbătoarea seniorilor un prilej de bucurie și de a fi recunoscători că bunul Dumnezeu, în mărinimia sa, ne mai dă o șansă să zâmbim celor de lângă noi, chiar dacă o facem cu masca pe figură.

Să fim optimiști, să prețuim fiecare clipă a vieții și să păstrăm în suflet comoara celor petrecute de-a lungul vieții.

”Mi-e dor de anii ce-au trecut,

Mi-e dor de munte și răcoare,

Să simt nisipul lângă mare,

Mi-e dor de tot ce am trăit,

Mi-e dor de cei ce i-am iubit.

Mi-e dor de anii buni sau grei,

Dar nu i-aș da, sunt anii mei.

Mi-e dor de tot și n-am regrete.

Nimic n-aș șterge c-un burete!”

(Maria Cursaru)

La mulți ani, sănătate, fericire și viață frumoasă vă urează, dragi seniori,

  • Consiliul Director – președinte ec. Haidu Valentin
  • Comisia de Cenzori
  • Personalul tehnico-operativ al Asociației CARP Sighetu Marmației

A consemnat cu deosebită considerație consilier – prof. Florica Lumei