O excursie de neuitat – Carei și Nyiregyhaza

O excursie de neuitat

 

Asociația CARP Sighetu Marmației a organizat în zilele de 15 și 16 mai a.c. (2024) o excursie cu un program deosebit de atractiv în cadrul proiectului anual de activități  cultural-turistice al asociației noastre. Excursia a fost temeinic pregătită de o echipă condusă de dl. președinte al CARP, ec. Haidu Valentin.

 Programul excursiei a fost foarte variat oferind celor 50 de participanți posibilități de socializare, informare, distracție, bună dispoziție și agrement. Transportul a fost asigurat de asociație iar restul cheltuielilor a fost suportat de către participanți.

Programul celor două zile de distracție a adus pe chipul seniorilor multă bucurie.

În ziua de 15 mai s-a pornit la drum. Primul obiectiv vizitat a fost Castelul Karolyi la Carei, supranumit și Peleșul Transilvaniei. A fost ridicat la sfârșitul secolului al XV-lea de către familia nobiliară Karolyi, timp de peste 5 secole a rămas o bijuterie arhitecturală în stil baroc care de-a lungul istoriei a făcut față, prin sistemul de fortificații, turnuri, bastioane și nișe de tragere pentru tunuri – încercărilor istoriei. Interiorul castelului păstrează șeminee, mobilier și obiecte de artă vechi de secole și de o valoare inestimabilă. A fost reabilitat printr-un proiect european de 5 milioane de euro care a transformat o ruină într-o bijuterie care rezolvă funcțional spațiile de expunere și exponatele de valoare.

La ora 14 grupul a sosit la Nyíregyháza și a fost cazat la Hotel Park Sóstó.

 

Orașul Nyíregyháza este situat în NE Ungariei, la 220 km de Sighetu Marmației, are 150.000 locuitori și este un centru administraticv și comercial important al Ungariei. Numele orașului, tradus în limba română este Mestecănești. La 6 km de oraș este stațiunea balneoclimaterică Sóstógyógyfürdő cu ape termale renumite situată la marginea unei păduri de stejari unde se află și un lac sărat, Lacul Sóstó.

După servirea mesei programul a fost opțional: la piscinele cu apă termală sau la Muzeul Etnografic Sosto unde a fost posibilă o incursiune în viața unui sat arhaic din secolul XIX, plimbarea pe strada meșteșugarilor și vizitarea manufacturilor de pălincă și a Casei Pălincii.

A doua zi, în 16 mai, s-a servit micul dejun – bufet suedez – iar apoi s-a vizitat Parcul Zoo. A fost amenajat în urmă cu 15 ani, este o Grădină Zoologică unică în Ungaria prin diversitatea speciilor, a programelor educaționale și este un obiectiv turistic atractiv care are o suprafață de 300.000 de metri pătrați, găzduiește peste 500 de specii, respectiv aproape 5.000 de animale de pe toate continentele pământului. Pentru a înlesni vizitarea acestui spațiu deosebit de mare și frumos amenajat turiștii au la dispoziție „trenulețe” cu 12-20 locuri care pentru doar 1.000 Forinți te plimbă pe aleile parcului facilitând vizitarea spațiilor unde pot fi văzute animalele.

Cel mai vizitat obiectiv în cadrul Grădinii Zoologice este Piramida Verde care este o structură de 4.000 m2, acoperă 3 etaje și reproduce cadrul natural în care trăiesc numeroase specii din zona tropicală într-un mediu apropiat de habitatul lor natural.

În incinta Parcului Zoo sunt amenajate chioșcuri, terase și restaurante care pun la dispoziția turiștilor preparate culinare de calitate. Aici s-a servit masa de prânz, după care ne-am îmbarcat în autocar pentru întoarcerea acasă.

Această minunată experiență turistică rămâne de neuitat și te încarcă cu energie, cu poftă de viață și cu bucuria de a fi împreună cu oameni buni și dragi.