O zi minunată pentru pensionarii sigheteni
În data de 16.06.2022 Asociația CARP Sighetu Marmației a organizat o excursie care a vizat două obiective: excursie cu Mocănița de pe Valea Vaserului pe Calea Ferată Forestieră Vișeu de Sus și, la întoarcere, vizitarea Mănăstirii ”Izvorul Tămăduirii” de pe Hera.
Transportul s-a făcut cu autocarul și costul transportului a fost asigurat pentru cei treizeci de membri CARP de Asociația noastră. Biletul de călătorie (59 lei) s-a achitat de fiecare participant la excursie.
De organizarea excursiei s-a preocupat d-na consilier prof. Florica Lumei care a fost delegată din partea Consiliului Director să perfecteze toate aspectele care vizează organizarea unei excursii frumoase, educative și în siguranță. Domnul președinte al Asociației ec. Haidu Valentin, a asigurat și vizat organizarea, transportul și costul transportului achitat de Asociație.
Valea Vaserului este un ținut mirific. Exploatarea resurselor de lemn din pădurile virgine aflate sub dominație austro-ungară a început în secolul al XVIII-lea. S-a renunțat la plutărit iar în 1932 a început construcția la Calea Ferată Forestieră pe Valea Vaserului. Lungimea căii ferate este de 60 km și lucrările s-au făcut cu coloniști de origine germană, dar și cu locuitori autohtoni. Vagoanele goale erau trase cu locomotive cu abur, mici, pe un ecartament îngust, iar, la coborâre, trenurile încărcate cu lemn alunecau la vale prin forța greutății proprii.
În 1944 calea ferată forestieră a fost parțial distrusă, trupele maghiare și germane s-au confruntat cu atacurile Armatei Roșii. Între 1946-1954 calea ferată a fost refăcută și extinsă. În 1961 dezvoltarea și exploatarea a atins apogeul, erau folosite 7 locomotive cu abur, o parte fiind fabricate în Austria dar și la Reșița.
Schimbările survenite după evenimentele din decembrie 1989 au avut un impact devastator în zonă, dar din anul 2000 Calea Ferată a primit sprijin și Michael Schneeberger a adus din Europa mai multe locmotive cu abur scoase din uz și vagoane care au fost reparate și renovate.
În 2005 au fost introduse trenuri regulate pentru turiști. Societatea S.C. CFF Vișeu de Sus SRL organizează excursii cu trenuri ”Mocănița” în perioada mai-octombrie. S-au pregătit oferte complete cu tren charter cu aburi, servicii de catering cu open-bar și divertisment cu artiști populari locali. În 2004 Daniel Andreica, coordonator de proiect, a finalizat cu echipa Parcul Natural Munții Maramureșului care cuprinde 36.000 ha. Râul Vaser însoțește pe o lungime de 46 km calea ferată. În 2008 inundații puternice au afectat traseul ”Mocănița” – trenul de legendă din Vișeu de Sus, dar totul s-a reabilitat. S-a introdus și trenul-Hotel ”Carpatia Express”. Astfel că, pe o distanță de 21 km, turiștii se pot bucura din plin de o călătorie de poveste, în condiții civilizate, și cu multă voie bună. Firmele de turism ”SC Saorsa Turism SRL” și ”R.G. Holz Company SRL” asigură cele mai bune condiții pentru călătorie, iar privilegiul de a călători 6 ore în trenuri cu valoare istorică compensează oarecum lipsa de confort modern.
La întoarcere, participanții la excursie s-au recules la Mănăstirea ”Izvorul Tămăduirii” de pe Hera, mănăstire aflată într–un amplu proces de extindere, construcție și renovare. Doamne ajută!
A consemnat
prof. Lumei Florica – consilier CARP Sighetu Marmatiei