Uncategorized

Pelerinaj în „arhipelagul duhovnicesc al Bucovinei”

Pelerinaj în „arhipelagul duhovnicesc al Bucovinei”

 

Excursia As. CARP Sighetu Marmației a fost organizată în zilele de 20 și 21 august 2021 ca un pelerinaj spiritual la mănăstirile bucovinene.

 

Bucovina a devenit un tezaur de valori materiale și spirituale care au izvorât din străduințele domnitorilor  Petru Mușat, Ștefan cel Mare, Bogdan I, Petru Rareș, boierii Movilești, care au rânduit aceste construcții monumentale, devenite un tezaur  de arhitectură, rafinament cromatic (roșu de Humor, albastru de Voroneț, verde de Dragomirești) și geniu artistic reprezentat prin pictură, ceramică, broderii, țesături, port popular, obiecte de cult din lemn sau materiale prețioase, veșminte bisericești, sculpturi și tipărituri în tiparnițele așezămintelor monahale. De mare și inestimabilă valoare sunt frescele exterioare ale fațadelor care epatează prin cromatică, tematică și imaginația pictorilor: Humor, Moldovița, Voroneț, Sucevița, Arbore, Putna și Probota. Aceste mănăstiri și alte obiective bucovinene sunt înscrise în Catalogul UNESCO ca mari monumente ale lumii și sunt ocrotite prin lege.

 

Am prezentat aceste considerații ca fiind un solid argument pentru alegerea itinerariului pelerinajului pensionarilor membri ai As. CARP Sighetu Marmației. Consiliul Director al Asociației a atribuit sarcina organizării accestui pelerinaj d-nei consilier Lumei Florica. De fapt, acest proiect cultural-educativ s-a bucurat de atenția întregului Consiliul Director, în frunte cu d-l președinte, ec. Haidu Valentin și a d-lui vicepreședinte, ec. Lazăr Doru care au și însoțit grupul de pelerini.

 

Excursia-pelerinaj a beneficiat de sprijinul CARP care a finanțat transportul cu autocarul în baza unui contract încheiat cu firma ___________________, contract perfectat de d-na ec. Bodea Maria – președinta Comisiei de Cenzori.

 

Traseul excursiei a fost stabilit în prealabil iar cazarea s-a asigurat la Hotel Continental Suceava pentru 20.08.2021, prețul fiind de 80 lei/persoană, cu mic dejun inclus. Atât condițiile de deplasare cât și cele de cazare au fost de înaltă clasă. Cazarea a fost achitată de pelerini.

 

Programul s-a desfășurat astfel:

 

Ziua I. (20.08): Plecare la ora 600 din parcarea CARP unde cei 24 de pelerini beneficiari ai proiectului au fost prezenți și s-au îmbarcat în autocar.

 

Programul s-a derulat astfel: Sighet – Borșa – Mănăstirea Prislopul Borșei – C-lung Moldovenesc – Gura Humorului – Mănăstirea Humor – servirea mesei de prânz la Restaurant Central (cu autoservire) – Mănăstirea Voroneț – Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava și cazare la Hotel Continental Suceava. Cina a avut loc la ora 1900 la restaurantul hotelului.

Mănăstirea Humor

 

 

Mănăstirea Voroneț

 

Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou

Ziua a II-a (21.08): Între orele 800 și 900 s-a servit micul dejun la restaurantul hotelului și apoi s-a derulat programul turistic. S-au vizitat mănăstirile Bogdana, Putna, Sihăstria Putnei, Sucevița și Moldovița. Returul s-a produs pe traseul C-lung Moldovenesc – Mestecăniș – Iacobeni – Borșa – Sighet.

Mănăstirea Bogdana

 

Mănăstirea Putna

 

Mănăstirea Sucevița

 

Mănăstirea Moldovița

 

Nu putem încheia fără a face câteva aprecieri. Întreaga Bucovină este un tezaur de monumente arhitecturale, monumente istorice și de artă și monumente naturale. Dar tezaurul cel mai de preț este valoarea umană a bucovinenilor, spiritualitatea lor și, mai ales mentalitatea lor: sunt foarte buni gospodari, satele și casele sunt îngrijite, cu niște comori florale, câmpurile sunt cultivate, casele, drumurile, șanțurile și podețele  dovedesc mână de gospodar, imașurile sunt pline de vite și pășunile montane sunt pline de turme de oi. Turismul local este în floare și valorifică produsele cu specific local, în special brânzeturi, miere de albine și produse din fructe de pădure. Eticheta Bucovinei este: ordine, curățenie, bun gust, miresme florale.

 

Considerăm că edilii multor localități din țară ar trebui să ia aminte și să se inspire din mândra și frumoasa Bucovină.