Uncategorized

Un proiect de suflet, excursia-pelerinaj din 3-4 iulie 2019

Asociația C.A.R.P. Sighetu-Marmației a organizat pelerinajul din 3 și 4 iulie la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Au participat 50 membri ai C.A.R.P. 

Doamna Consilier Lumei Florica a fost desemnată din partea Consiliului Director pentru a derula acest proiect și s-a ocupat  de stabilirea itinerariului, fixarea obiectivelor de vizitat, stabilirea listei cu participanții la pelerinaj, contactarea firmei de transport, perfectarea cazării și a locului de servire a mesei.

Pe parcursul deplasării la Sâmbăta de Sus – Mănăstirea Brâncoveanu – d-na Lumei a prezentat o informare istorică și turistică privind cele 35 de mănăstiri și schituri din zona Făgăraș.

Obiective vizitate: Mănăstirea (Sâmbăta de Sus) sf. Brâncoveanu, Biserica Brâncovenească pictată  de Arsenie Boca, Mănăstirea Breaza, Mănăstirea Berevoi, Mănăstirea Dumbrava, Cetatea Sighișoara și Cetatea Rucăr.

Obiectivul principal al pelerinajului a fost Mănăstirea Brâncoveanu (1657) de la Sâmbăta de Sus, așezare monahală de călugări ridicată de domnitorul martir Constantin Brâncoveanu care a fost executat prin decapitare  la Istanbul în 1744 împreună cu cei 4 fii ai săi pentru că nu s-au lepădat de legea și religia neamului lor. C. Brâncoveanu a impus în toate zidirile sale (m. Hurezi, Palatul Mogoșoaia, palatele Brâncovenești de la Târgoviște, Potlagi și Sâmbăta) stilul arhitectural Brâncovenesc, deosebit de frumos cu colonade și bolți, model de eleganță și rafinament. În 1926 s-a făcut renovarea și a doua Sfințire  de către Mihai I – Regele României, considerat al doilea ctitor al mănăstirii Brâncoveanu.

Pe parcursul celor două zile s-a creat o atmosferă plăcută, de meditație și relaxare. D-nele învățătoare Șandor Ileana de la Văleni și Petran Maria de la Sârbi ne-au impresionat cu repertoriul bogat de pricesne. Excursia a fost un proiect  al întregului Consiliu Director care s-a implicat și a acționat ca o echipă.

Excursia s-a desfășurat conform programului prestabilit, iar sloganul nostru a fost

 „Nimic fără Dumnezeu”.