Uncategorized

Vârstnicii spre noua stare de normalitate

Trecerea de la starea de urgență spre starea de alertă impune, în continuare, respectarea unor norme stricte pentru asigurarea condițiilor de securitate și sănătate reglementate prin Ordonanțele de Urgență ale Guvernului – nr. 68/2020 și 70/2020 în contextul situației de pandemie cu Covid 19.

Se dispune prin conținutul acestor ordonanțe respectarea unor reglementări și norme pentru protecția populației, pentru prevenirea și controlul infecțiilor produse de virusul SARS Cov 2. Aceste măsuri reactualizează normele igienico-sanitare de conduită obligatorie pentru a preveni infectarea, reguli ce pornesc de la o igienă riguroasă, purtarea de măști și mănuși de unică folosință, acceptarea testării temperaturii corporale la intrarea  în interiorul spațiilor închise, folosirea dezinfectantului, respectarea distanței sociale, respectarea normelor prevăzute în cazul participării la evenimente sociale sau la accesul în spații publice și altele.

Această perioadă ne-a demonstrat cât de vulnerabilă este societatea umană și, în special, cât de vulnerabili sunt bătrânii care au avut de înfruntat restricții mult mai severe privind izolarea la domiciliu și deplasări limitate. În această perioadă s-a schimbat totul: stilul de viață, accesul a fost limitat la servicii sociale și medicale, interdicții privind  libertatea de mișcare, reguli stricte de izolare la domiciliu, acces redus la resurse și la comunicare, oprirea activității unui număr mare  de instituții, închiderea școlilor, a spațiilor de agrement, trecerea unor angajați în șomaj tehnic și multe altele.

Toate aceste măsuri au generat cel mai dureros sentiment: SINGURĂTATEA.

Chiar dacă procesul tehnologic al comunicațiilor și conectivității este crescut, noi, persoanele vârstnice suntem mai singure ca niciodată; chiar dacă o simplă atingere a ecranului telefonului sau un click de mouse ne aduce în față chipul sau vocea celor dragi, să nu uităm că mai puțin de 50% dintre bătrâni nu au acces la această tehnologie.

Singurătatea este dureros resimțită atunci când copiii sunt departe de părinți, când se încheie activitatea profesională, când grupul prietenilor se împuținează, când modificările în starea fizică și psihică duc la deteriorarea stării de sănătate, la pierderea mobilității, a autonomiei și când depindem tot mai mult de alții.

Bătrânețea nu poate fi negată. Studiile psihologilor arată că persoanele singure, cu vârsta de peste 75 de ani au contacte din ce în ce mai reduse și interacțiune limitată cu grupul de prieteni și rude, le scade stima de sine, se simt inutili, sunt demoralizați de lipsurile materiale. Dar șocul singurătății atinge punctul culminant când unul dintre soți pleacă spre cele veșnice.

În această situție este foarte important ca cei din jur să devină un suport de înțelegere, prieteni, încurajare și ajutor. Un rol deosebit pot avea ONG-urile și instituțiile caritabile (Fundația Principesa Margareta, Caritas, Alină și Ajută, telefonul Vârstnicului, Voluntar la vârsta a treia, Bunul Samaritean, Voluntariat și Filantropie, etc.). Și Asociația CARP Sighetu Marmației are în programul social pe care îl derulează câteva forme de susținere a persoanelor aflate în dificultate, în special prin ajutoarele bănești nerambursabile pe care le acordă membrilor săi.

Civilizația unui popor este definită și prin grija pe care o acordă persoanelor de vârsta a treia, prin programul și proiectele care au drept obiectiv ajutorarea și îngrijirea persoanelor aflate în situații de risc.

Statisticile din țara noastră arată că peste un milion și jumătate  dintre persoanele de peste 65 de ani își trăiesc bătrânețea în lipsuri și în singurătate.

În această perioadă de pandemie, dificilă pentru noi toți, trebuie ca să găsim timp și soluții ca cei vârstnici să treacă mai ușor peste lipsuri și singurătate, să se adapteze la noua stare de normalitate, stare mult diferită de ceea ce trăiam cu 2-3 luni în urmă.

 Sperăm că sesiunea Grupului de Lucru a ONU din vara aceasta va clarifica legislația în ceea ce privește  protecția și drepturile omului în vârstă și respectarea demnității sale.

Prof. Lumei Florica, consilier CARP Sighet