Pandemii care au adus durere
Pandemia a schimbat viața planetei. Am învățat din mers să conviețuim cu deznădejdea, nesiguranța, neliniștea, suferința, pierderea de vieți omenești, pierderea unor apropiați. Am învățat să acceptăm regulile Stării de Alertă, ale Stării de Urgență, purtarea măștilor, distanțarea social, declarațiile pe propria răspundere, veștile cutremurătoare, izoleta, suferința și moartea, deznădejdea, schimbarea regulilor de conviețuire și a stilului de viață.
Episoadele pandemice se pierd în vreme de-a lungul mileniilor. Unele sunt consemnate atât cât permitea limitarea informațiilor în spațiu și timp.
În spațiul românesc s-a consemnat în cronici scrise pandemia de ciumă care a cuprins sudul Europei, respectiv Zona balcanică între 1455-1457. Așa și-a găsit sfârșitul domnitorul Iancu Corvin de Hunedoara în 1456 în timpul Campaniei Creștinătății împotriva turcilor, conduși de Mahomed Cuceritorul. Se consemnează de către cronicarii vremii că gropile comune au înghițit peste 550.000 de soldați.
Între 1817-1823 epidemia de holeră a ucis peste un milion de oameni. Între 1835-1888 epidemia de ciumă a luat peste 12 milioane de vieți, în mare parte în Asia.
Între 1918-1920 Gripa Spaniolă a făcut peste 50 milioane de victime, după unele surse peste 100 de milioane. Gripa Spaniolă a lovit devastator după Primul Război Mondial. Era provocată de un virus ce provenea din China, a izbucnit violent în America și apoi în Europa. Presa vremii era preocupată de informații despre conflagrația mondială (1914-1918), doar ziarele din Spania, care era neutră în această conflagrație, a dat informații ample despre această pandemie, așa că oamenii au asociat virusul cu Spania, denumirea gripei ce venea din China, devenind astfel Gripa Spaniolă.
Aşa se protejau oamenii în timpul
pandemiei de Gripă Spaniolă
Aşa se protejează oamenii acum în timpul
Pandemiei de Covid 19
În România acelor vremuri, pandemia de Gripă Spaniolă nu era în atenția presei și populația nu era informată. Politicianul maramureșan Gheorghe Pop de Băsești, deși era grav afectat de gripă, s-a dus la Adunarea Națională de la Alba Iulia unde s-a consfințit Marea Unire din 1918. S-a stins din viață la scurt timp.
Conform surselor medicale din acea vreme, boala se instala brusc, era extrem de molipsitoare, aducea febră, extenuare, inflamații ale căilor respiratorii, tulburări gastro-intestinale, icter și alte manifestări asemănătoare cu cele prvocate de Covid 19.
În ultimele două secole lumea a fost măcinată de alte valuri de gripă: H1N1, H2N2, H3N2, SARS, SARS-COV-2 care au provenit din Asia și au luat milioane de vieți pe tot globul pământesc.
Un alt flagel virusal a izbucnit în 1981, provocând pandemia SIDA, a făcut peste 30 milioane de victime pe tot mapamondul și care, din păcate, nu a fost eradicată.
Actuala pandemie, deosebit de gravă, provocată de COVID 19, bântuie în lume și ia tribut milioane de vieți. Trebuie să ne mobilizăm, să fim responsabili și să sperăm că vom păși cât mai curând într-o nouă stare de normalitate.
Să ne întărim trupul și spiritul, să ne regăsim bunătatea, toleranța, respectul și compasiunea pentru cei de lângă noi.
Să fim puternici, dar buni.
Prof. Lumei Florica
* Unele date s-au preluat din Revista Omenia, Anul 13, Nr. 1.